Siemens har fått en order på två nyckelfärdiga kombikraftverk som ska byggas i norra delen av Israel. Kraftverken ska utrustas med en gasturbin vardera av typ SGT-800 tillverkade av Siemens i Finspång. Kund är RD Energy.

De båda kombikraftverken ska eldas med naturgas och utrustas med en gasturbin vardera av typ SGT-800 från Siemens turbintillverkning i Finspång, tillsammans med en ångturbin av typen SST-300 samt kontrollsystemet SPPA-T3000. Ångturbinerna tillverkas av Siemens i Brno i Tjeckien.

De båda kraftverken kommer att ha en kapacitet på 70 megawatt (MW) vardera. Det ena kraftverket, Alon Tavor, ska leverera el och processånga till ett mejeri, det andra, Ramat Gabriel, till en fiberfabrik. Överskottselen kommer att levereras till det israeliska elnätet. Drifttagning är planerad till 2018.

Teknologi från Siemens står redan idag för ungefär 40 procent av Israels kraftgenereringskapacitet, men det här är första gången Siemens levererar nyckelfärdiga kombikraftverk dit.

– Det här stärker ytterligare vår position för gasturbinen SGT-800 i Mellanöstern, och för kombilösningar där våra gasturbiner från Finspång utgör basen för eneffektiv och stabil elförsörjning, säger Hans Holmström, vd Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång.