TruLaser Tube 5000 fiber är ett flexibelt, snabbt och energieffektivt system som erbjuder utomordentlig tillgänglighet – utnyttjar styrkorna hos fastkroppslaserns teknologi bättre än någon annan rörlaser gjort förut.

TRUMPF har med ca. 800 maskiner som redan körs av kunden over hela världen, en beprövad expertis inom laserskärning av rör. Nu har TRUMPF ytterligare en hög-produktiv allround-maskin i sitt produktprogram: TruLaser Tube 5000 fiber.  Den nya maskinen visades för första gången på mässan Tube i Düsseldorf, som pågick mellan 4-8 april, 2016. Detta gav framtida användare och potentiella kunder flera möjligheter att utforska följande nyckelfunktioner:

Öppet maskinkoncept för maximal åtkomlighet
TruLaser Tube 5000 fiber är den första lasermaskinen i världen för skärning av rör med fastkroppslaser teknologi som inte behöver vara komplett stängd för operatören. Detta ökar åtkomligheten dramatiskt och gör det enklare för användaren när individuella rör och profiler skall lastas in manuellt eller med travers. Den öppna maskinkonstruktionen möter den strängt nödvändiga säkerhetsstandarden för maskiner med fastkroppslaser men erbjuder ändå användaren att ta ut färdiga detaljer samtidigt som maskinen är i drift. Alla färdiga detaljer kan nås från en ergonomisk arbetshöjd.

Utökad produktivitet med RapidCut
Den nya funktionen RapidCut utnyttjar till fullo hela fastkroppslaserns potential, boostar produktiviteten med upp till 15%. Genom att samtidigt utnyttja röraxelns rörelse med skärhuvudet, har TRUMPF´s utvecklingsingenjörer nått en fyrdubbel ökning av maskinens dynamik. Den här samtidiga rörelsen av olika axlar är ett bra sätt att utnyttja de höga skärhastigheterna som fastkroppslasern erbjuder även för små konturer. Detta representerar ett ledande steg i produktivitet, speciellt för tunnväggiga rör.

Samtidigt garanterar TRUMPF´s teknologitabeller en stabil process. Programstyrda parametrar som lasereffekt, fokusposition och dysavstånd är konstant och finjusterade för att säkra en hög kantkvalitet. Den nya maskinen sticker också ut genom att erbjuda hög kapacitet för fas skärning. Användaren kan även förvänta sig lägre tider för stillestånd, tack vare kombination av ett-skärhuvud-strategi och intelligent kollisionsskydd, med en magnetkoppling som skyddar skärhuvudet från eventuella skador.

Andra nyckelfunktioner är konstruerade för att säkra en tillförlitlig produktionsprocess som inkluderar kontroll vid inlastning och ett intelligent sensorsystem vid utlastningsstationen. Maskinen kan ha två kameror som gör det möjligt för användaren att övervaka dessa processer och skärningen direkt från styrningen. Förutom att göra livet enklare för operatören, hjälper detta också till för att identifiera och eliminera orsaker för fel i ett tidigt skede.

Nya låsmetoder tar ned riggningstiderna till nära noll
Långa riggningstider tillhör det förflutna. Det nya låssystemet i TruLaser 5000 fiber roterar och centrerar röret med högsta precision, säkerställer tillförlitlig produktionsprocess och gör det möjligt för maskinen att hantera rör över hela spännområdet utan att behöva byta backar. TruLaser Tube 5000 fiber sätter automatiskt fastlåsningstrycket och övervakar det kontinuerligt. Två parallella fastlåsningsplan garanterar att detaljerna är säkert centrerade hela tiden, ännu en funktion för att undvika ytterligare riggningstider och eliminera riggningsfel.

Nya funktioner: bearbetning av icke järnhaltiga metaller och lasernätverk
Skärpaket för koppar och mässing ger användaren det de behöver för att hantera högreflekterande material. Genom TRUMPF skärdata kan maskinen skära koppar och mässing lika tillförlitligt som kolstål.

TruLaser Tube 5000 fiber erbjuder också den unika fördelen av anslutning till ett lasernätverk, som betyder att maskinen kan dela sin laser med en annan maskin, exempelvis en 2D laser eller en lasersvetsstation. Detta hjälper till att optimera utnyttjandet av lasern.

Redo för Industri 4.0
TruLaser Tube 5000 fiber är redo för framtiden inom andra områden också. Med Dot Matrix Code systemet kan detaljer märkas för enkel identifiering och process kontroll. Detaljer kan sedan användas som en intelligent bärare av information, papperslöst och effektivt nätverk för bearbetningsprocessen. Det tar endast några sekunder för lasern att gravera detaljen med en industriell standardklassifikation, som sedan kan läsas av via en konventionell scanner.

Naturligtvis kan maskinen också hanteras via mobile enheter. MobileControl app duplicerar användarinterfacet från styrningen till en läsplatta med touchskärm. Operatören kan hålla ett öga på alla steg i produktionsprocessen.