Siemens har fått sin första order från Kina på fyra gasturbiner av typen SGT-800 tillverkade i Finspång och Trollhättan. Turbinerna ska installeras i två olika kraftvärmeverk för produktion av el och värme i städerna Baode och Xiyang i provinsen Shanxi.

Gasturbinerna ska installeras två och två i kombicykelutförande. De två kraftvärmeverken kommer tillsammans att få en total kapacitet på 308 megawatt (MW). Kund är Shanxi Natural Gas Limited Company, som ägs av Shanxi Provincial Guoxin Energy Development Group Co., Ltd.. Drifttagning är planerad till juli månad år 2017.

Siemens leverans omfattar fyra gasturbiner av typen SGT-800 med en uteffekt på 54 MW, generatorer, kringsystem samt installation och driftsättning.

 “Det här är ett viktigt genombrott för SGT-800 på den kinesiska marknaden där småskalig energiproduktion med fokus på naturgas just nu växer stort”, säger Hans Holmström, vd Siemens Industrial Turbomachinery AB.

Siemens har totalt sålt 297 exemplar av SGT-800 och den totala flottan har uppnått nära fyra miljoner drifttimmar. Den nya uteffekten på 54MW är resultatet av små modifieringar på några av turbinsektionens komponenter, som fått effektivare kylning och förbättrade ytbeläggningar. Med sin höga tillförlitlighet och höga verkningsgrad blir den totala livscykelkostnaden låg och miljöpåverkan minimal.

I enlighet med Kinas tolfte femårsplan läggs just nu stor fokus på att utveckla en decentraliserad energimarknad, med naturgas som primärt drivmedel. I det här fallet ska båda kraftverken eldas med kolbäddsmetan – en form av naturgas med hög vätgashalt. Valet föll på SGT-800 tack vare dess höga bränsleflexibilitet med låga utsläppsnivåer tillsammans med den nya förbättrade verkningsgraden i kombidrift.