Sals AB i västra Dalarna satsar stort genom investering i Bystronic Fiberlaser!

– Där älvar och dalar möts i Vansbro är Sals AB beläget.

Hyllsystem med laserperfektion

– Anders Hahne hälsar välkommen till företaget med det natursköna läget vid Västerdalälvens strand och berättar: Det här företaget startades av tre herrar 1949 och man tillverkade på den tiden tvättbaljor och vedkorgar och lite av varje. I början av 60-talet vidareutvecklade man det intelligenta hyllsystem med konsoler som fortfarande är en storsäljare.  Dessutom tillverkas på kunders uppdrag specialinredning för sjukhus, laboratorier och andra användare, där Sals hyllsystem är en grundkomponent. En komplett legoverkstad.

En komplett legoverkstad

– Vi har alla möjligheter i vår maskinpark att vara en komplett leverantör. Vi konstruerar, laserskär, bockar, robotsvetsar, pulverlackerar och levererar färdigt om kunden vill det. Egna produkter vi har är mekanik till kompaktarkiv, utdragsenheter till pallställ och metallinredningar berättar Anders Hahne. Ett 30-tal ständigt återkommande kunder skapar stabilitet, bland dessa kan nämnas Logmax som vi tillverkar delar åt till deras skogsskördeaggregat. Även Monark Exercise beställer specialcykelramar som Sals levererar.

Investerar och är samtidigt till salu

Vi har i år investerat i en ny fiberlaserskärmaskin och det har vi gjort för att kunna möta alla kunders behov, och framtidssäkra företaget. Vi ville bli ännu mer kompletta helt enkelt säger Anders Hahne. Men företaget är till salu?
– Ja, inte för att det går dåligt på något sätt, tvärtom. Det är ett välmående företag och vi alla tror på företaget. Våra kunder är stabila och därför satsar vi på framtiden. Men vi är öppna för en ny ägare, och det är helt enkelt en generationsfråga där åldersskäl är orsaken till avyttring. Vi tror att företaget, icke minst tack vare den nya laserinvesteringen, har stora möjligheter att kunna erbjuda nya kunder sina tjänster och att möjligheten för företaget att växa är stor.

Skapar en god framtidsgrund

Den nya investeringen har just tagits i drift, och i Vansbro valde man en Bystronic Fiberlaser på 3000W.  – Det är en stor investering för ett litet företag, men vi har kört med Bystronic laserskärmaskiner sedan 2008 då vi köpte en begagnad laserskärmaskin och konstaterar med den erfarenheten att det är en trygg investering vi gör idag. Vi har även en kantpress från Bystronic som fungerat mycket smidigt. Ungefär 110 ton plåt förädlas årligen hos oss. Mest svartplåt, men vi laserskär numera i alla material med den nya fibertekniken säger Anders Hahne.

Komplex och lätthanterlig

Peter Palmqvist är en av laseroperatörerna och han har arbetat 16 år i företaget. Vad tycker han om den nya investeringen?
– Den är faktiskt enklare än jag trodde. Jag var lite fundersam i början för det var rätt mycket att sätta sig in i, men programmet BySoft 7 gör det väldigt enkelt. Den andre laseroperatören Kjell Weidenstolpe har jobbat 10 år på Sals, och det han mest imponeras över är den otroliga snabbheten som fiberlasern presenterar på plåt upp till 3mm. – Jag har aldrig sett något så snabbt!

Text & Foto

Industribilder.se