Igus presenterar en ny kabel som varnar för avbrott och ökar processäkerheten,I samband med den ökande automatiseringen av industrin ökar också antalet maskinrörelser och deras hastighet, samtidigt ökar antalet sammankopplingar inom fabrikerna. Med världens största utbud av ethernetkablar för e-kedjor och en unik 36-månadersgaranti kan till och med de mest krävande tillämpningarna i smarta fabriker anslutas på ett säkert sätt.

För det mesta används vanliga ethernetkablar för fasta anslutningar. De har dock endast en begränsad livslängd i rörliga tillämpningar. Det största sortimentet av ethernetkablar för energikedjor, som innehåller 27 typer i koppar och fiberoptik samt 422 konfektionerade ethernetkablar, är utvecklat av igus och erbjuder de bästa varaktiga överföringsegenskaperna i rörliga tillämpningar. Med programmet täcker igus den ökande mångfalden av omfångsrika tillämpningar inom området industri 4.0 – från enkla linjärrörelser i dammiga träbearbetningsmaskiner till komplexa 3D-rörelser i renrumsrobotar, från de minsta böjningsradierna till långa körsträckor. Snart utökas det även med en smart lösning, för under Hannover-mässan 2016 presenterar igus en rörlig kabel som permanent övervakar sig själv: ”Den intelligenta robotkabeln visar vägen mot framtiden”, slår Rainer Rössel, chef för affärsområdet chainflex-kablar hos igus, fast. Om vissa parametrar överskrids varnar kabeln i god tid, och inte först vid avbrottet, för att den måste bytas ut inom de närmaste fyra veckorna. Kabeln måste vara i drift om den ska varna. ”Därmed bidrar vi till preventiva reparationer och därigenom till att öka anläggningens driftsäkerhet”, berättar Rössel.

Ökad sammankoppling kräver säkra matningsösningar

För att optimerade kablar ska kunna röra på sig krävs optimerade matningslösningar som är anpassade till de speciella kraven vid den enskilda maskinen eller i hela fabriken. triflex är igus nya e-kedjeserie, som är utvecklad specifikt för 3D-rörelser på robotar. Med micro flizz-system går det till exempel att dra fiberoptiska kablar som alternativ till strömskena för staplingskranar, så att det går att uppnå överföringshastigheter över 100 Mbit. Det går även att få säker och oavbruten höghastighetsöverföring av data med d-rover. Systemet kan kopplas till hamnkranar eller RTG-terminaler och når en datahastighet på 10 Gbit med fiberoptiska kablar på över 800 meter.

Direkt beställning och snabb leverans

Kunderna behöver inte bara säkerhet, de behöver även snabb tillgång till individuella och modulbaserade lösningar på den lokala marknaden. Därför har igus GmbH, som under förra året hade en omsättning på 500 miljoner euro, varav 100 miljoner euro med rörliga kablar, kraftigt utökat sin produktions- och lagerkapacitet i Nordamerika, Asien och Europa och därmed positionerat sig som en av de ledande tillverkarna av kablar för energikedjor. Tack vare kabeltillverkning på tre kontinenter och 14 lager- och monteringscenter globalt kan kunderna få just de kablar som de behöver direkt från lagret – som enstaka kablar kapade i valfria längder, som metervaror på trumma, som serietillverkade kablar eller som monteringsfärdiga energikedjesystem. Även inom andra områden erbjuder motion plastics-specialisten bästa möjliga kundanpassning tack vare sammankopplingen mellan val, konfiguration, tillverkning och leverans. Därutöver investerar igus i digital sammankoppling av hela processkedjan, från första kontakt med kunden till driftsättningen av tillämpningar med skräddarsydd konfiguration. igus testar alla kablar och e-kedjor i det 2 750 kvadratmeter stora testlaboratoriet med över två miljarder testcykler per år och vår unika livslängdsberäkning och garanti för 36 månader resp. 10 miljoner dubbelslag gör det enkelt att planera säkerheten. Resultaten från igus testlaboratorium integreras löpande i fler än 30 online-verktyg som gör det enkelt för kunden att hitta, konfigurera och beställa. För den som är mobil finns det totalt 18 iOS-appar som fungerar över hela världen eftersom de finns på upp till 20 språk.