Haas Automations kompakta borr-/gängmaskin DT-1 och borr-/fräsmaskin DM-1 är mycket uppskattade för sin snabbhet, precision och förmåga att effektivisera produktionen samtidigt som golvytan utnyttjas optimalt.

Haas har nu utökat sitt framgångsrika sortiment av borr-, gäng- och fräsmaskiner med ett par snabba och kompakta fleroperationsmaskiner – DT-2 och DM-2. De erbjuder samma snabba accelerationshastighet, snabba axelhastighet och korta tid för verktygsbyte som sina småsyskon plus en X-axelrörelsesträcka och bordslängd på ytterligare 203 mm – med en minimal ökning av storleken.

De nya maskinerna DT-2 och DM-2 har identiska specifikationer, förutom vad det gäller spindelkonan och verktygsväxlaren. DT-2 har en BT30-kona med en direktdriven spindel som har ett varvtal på 15 000 varv/minut, och en snabb sidomonterad verktygsväxlare med plats för 20+1 verktyg. En spindel med ett varvtal på 20 000 varv/minut finns som tillval. DM-2 har en 40-kona med en direktdriven spindel som har ett varvtal på 15 000 varv/minut, och en snabb sidomonterad verktygsväxlare med plats för 18+1 verktyg. De nya DT- och DM-maskinerna tillåter båda styv gängning med höga varvtal på upp till 5 000 varv/minut, med upp till fyra gånger högre återgångshastighet för att förkorta gängningscyklerna.

Båda maskinerna har ett arbetsområde på 508 x 406 x 394 mm och ett arbetsbord med T-spår med måtten 864 x 381 mm. Med ett större bord, längre rörelsesträcka för X-axeln och ett större arbetsområde ryms lätt flera fixturer och rundmatningsbord med flera spindlar, så att produktionen kan öka och uppställningen blir flexibel. Tack vare deras kompakta storlek kan ändå flera maskiner placeras sida vid sida så att verkstadens värdefulla golvutrymme utnyttjas effektivt.

Bägge maskinernas spindel har ett vektordrivningssystem med 11,2 kW effekt som ger ett vridmoment på 62 Nm vid skärande bearbetning. Spindlarna är kopplad direkt till motorn, vilket reducerar värmeutvecklingen, ökar kraftöverföringen och ger en ytfinish med mycket hög kvalitet. Matningshastigheten vid skärning för båda maskinerna är 30,5 m/minut, och en rörelsehastighet på 61 m/minut kombinerat med en hög accelerationshastighet ger kortare arbetscykeltider och effektiviserar produktionen.

DT-2 och DM-2 har en effektiv spånavgång tack vare en brant sluttande invändig plåt.Dubbla utmatningsskruvar (tillval) matar ut spånorna baktill på maskinen, så att flera maskiner kan placeras nära varandra. En bakre spånlyfttransportör finns också tillgänglig för tillämpningar med högre volymer. Ett kylsystem på 170 liter är standard, med möjlighet att välja till ett programmerbart kylvätskemunstycke och ett system för kylvätskematning via spindeln.Det finns många olika tillval som kan öka produktiviteten ytterligare, inklusive
programvara för maskinbearbetning i hög hastighet, trådlösa probsystem för verktyg och arbetsstycken, fjärde och femte axlar och mycket mer.