Den 13-14 april går branschmässan Plastteknik Nordic av stapeln för åttonde gången i Malmö. I år riktas ljuset inte bara på plastteknik, industridesign och konstruktion utan även på materialinnovationer.

Papper som kan skrivas ut utan bläck, tejp som sitter fast utan lim, en ny typ av magneter med extraordinära beteende, en textil som rör vatten i endast en riktning, mikrostrukturer som styr ljus på nya sätt – framtidens material är sannerligen fascinerande och en ständigt het potatis hos alla som arbetar med produktutveckling och tillverkning.

Plastteknik Nordic är en mässa som präglas av mer än plast och polymera material, där fokuset på alternativa material som tillkommit symboliserar en bransch i utveckling. Projektteamet bakom mässan har integrerat området materialinnovation både på mässgolvet och i seminarieprogrammet där en av mässans två scener kommer att gå varm med ämnen som berör framtidens material och hur de kan användas. Bland annat gästar Prof. Maria Strømme att scenen för att tala om nanoteknologin som en drivande kraft i nästa teknikrevolution och Erik Haastrup Müller, VD på Futation, föreläser om de 15 mest inspirerande materialen och tekniker som finns! Erik ser positivt på framtiden inom materialutveckling.

-Jeg ser en interessant udvikling inden for ”Green Chemistry”, hvor man begynder at kunne lave flere og flere forskellige monomerer fra biomaterialer. Disse ”plastens grundsten” kan så indgå i mange forskellige plasttyper. I dag har vi for eksempel 100 procent biobaseret polyætylen og nylon, og inden for en overskuelig fremtid tror jeg, at de fleste plasttyper vil kunne fremstilles uden brug af fossile råstoffer, säger Erik Haastrup Müller.

Erik Haastrup Müller från Futation träffar du på mässgolvet i monter MIP:3, där han visar sitt spännande materialbibliotek och ger expertutlåtanden. För ännu mer inspiration och mer på ämnet ”Materialinnovation”, besök Plastteknik Nordic!