Tunt eller tjockt spelar ingen roll. Med den nya fiberlasern ByStar Fiber presenterar Bystronic en avancerad allround-maskin som utnyttjar fiberlaserteknikens fulla potential.

ByStar Fiber tänjer på gränserna för det möjliga. Med ett i grunden nyutvecklat maskinkoncept omdefinierar den schweiziska maskinkonstruktören fiberlaserskärningens möjligheter och utökar dramatiskt skärningsteknikens tillämpningsområde.

Utvecklingen av den nya fiberlasern har sitt ursprung i den avgörande frågan: Vad behöver egentligen användarna i framtiden för att lyckas med produktiv laserskärning? Bystronic Scandinavias VD Camilla Montén svarar: «En allround-maskin.» Alltså en fiberlaser som skär tunna plåtar i oslagbar hastighet. Men som presterar på topp även i tjockare plåtar. Och det med lägsta tänkbara driftkostnader och blygsamma underhållskrav.

Med sin kompromisslösa prestanda riktar sig ByStar Fiber till alla företag som konsekvent satsar på fiberlaserteknik. Det är användare som i framtiden kommer att utföra alla sina skäruppdrag med fiberlaser: allt från rostfritt stål, aluminium och konstruktionsstål till icke-järnmetaller som koppar och mässing. I alla plåttjocklekar, allt med samma högklassiga skärkvalitet.

Med sin kompromisslösa prestanda riktar sig ByStar Fiber till alla företag som konsekvent satsar på fiberlaserteknik. Det är användare som i framtiden kommer att utföra alla sina skäruppdrag med fiberlaser: allt från rostfritt stål, aluminium och konstruktionsstål till icke-järnmetaller som koppar och mässing. I alla plåttjocklekar, allt med samma högklassiga skärkvalitet.

Innovation in i minsta detalj

Den stora innovationen hos ByStar Fiber ligger i den konsekventa konstruktionsprincip som Bystronic har tillämpat i sin nya fiberlaser. Varenda detalj i maskinen är helt inriktad på fiberlaserskärning, utan några eftergifter. Hög skärningsdynamik, sömlös koppling till automationslösningar, intelligent sensorteknik och integration i de senaste programsystemen … allt detta har ByStar Fiber.

En nyutvecklad maskinkonstruktion med en kort skärbrygga möjliggör en dynamik som man hittills bara kunnat drömma om, i synnerhet vid komplicerade skärkonturer. Den oöverträffade skärkvaliteten är ett resultat av ByStar Fibers nyutvecklade styrsystem, som finjusterar avstämningen mellan lasereffekt, hastighet och fokusering.

Bystronic har ytterligare förhöjt fiberlaserns mångsidighet genom att göra skärområdet åtkomligt från maskinens långsida. Genom en stor skjutdörr kan användaren under pågående större uppdrag när som helst foga in mindre expressjobb och restplåtar: Det är bara att avbryta det löpande jobbet, öppna luckan och lägga in restplåten – klart! En uppenbar fördel för den som vill vara flexibel gentemot kunderna.

Enkelt som en smartphone

Att köra ByStar Fiber är inte svårare än att använda en vanlig smartphone. Bystronic har utrustat fiberlasern med ett helt nytt användargränssnitt. I ByVision Cutting finns alla viktiga funktioner för laserskärning samlade på en och samma pekskärm.

Så klarar operatören av hela skärningsförberedelsen med några få fingersvep: Sortera jobblistan, tilldela skärningsparametrar och definiera automationsläge. Sedan är det bara att starta processen och ByStar Fiber skär.

Med ByVision Cutting kommer det också att finnas många fler möjligheter för användaren att ingripa interaktivt i skärprocessen. Till exempel när man behöver anpassa skärningsparametrarna till speciella materialegenskaper: man klickar helt enkelt på den aktuella skärplanen på pekskärmen, definierar nya parametrar och fortsätter skärprocessen. Alltihop med tre klick.

Camilla Montén förklarar att målet för ByVision Cutting är att operatören ska ha full frihet att arbeta i ett intuitivt användargränssnitt utan att begränsas av komplicerade åtgärdssekvenser. I princip går laserskärning till på enklast tänkbara sätt: lägg upp plåten, starta maskinen och skär. Operatören har också mycket stor handlingsfrihet. En kund arbetar delvis manuellt och har starkt varierande uppdrag. En annan kör med helautomatisk tillverkning, med på- och avlastningssystem och ett anslutet materiallager. ByVision Cutting har utformats för att hantera alla sådana varianter i ByStar Fiber.