USA:s president Barack Obama inviger tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel Hannover Messe 2016. Det meddelade vita huset, förbundskanslerns kansli och Deutsche Messe AG den 30 december. 2016 är USA partnerland till världens viktigaste branschmässan för industriteknik, som pågår mellan den 25 och 29 april i Hannover i Tyskland. Obama kommer att delta i mässans invigningsceremoni söndagen den 24 april och ska också vara med på den traditionella rundvandringen i anslutning till invigningen på mässan tillsammans med Merkel på måndag morgon.

“President Obamas deltagande skickar en särskild signal om Hannover Messe:s internationella attraktionskraft” säger dr Jochen Köckler, styrelseledamot för Deutsche Messe AG. “Och tidpunkten är perfekt: USA befinner sig mitt i en återindustriallisering och har blivit en mycket attraktiv affärspartner för industrin. För tyska maskin- och fabrikstillverkare är USA på nytt den viktigaste marknaden.”

Cirka 5000 företag från 70 länder ställer ut på Hannover Messe 2016. Under många år har mässan varit ledande när det gäller att marknadsföra digitaliseringen av tillverkning under rubriken Industrie 4.0. Modern tillverknings- och energiteknik är huvudtema på utställningen: med mottot  informerar Hannover Messe internationella mässbesökare steg för steg om hur de ska omvandla sina produktionsanläggningar till smarta fabriker för den digitala tidsåldern och hur man ska bygga intelligenta system i nätverk för produktion, distribution och lagring av energi.USA är partnerland på mässan för första gången. Cirka 250 företag från världens största ekonomi presenterar sina lösningar för nätverksindustrin på Hannover Exhibition Center och träffar potentiella affärspartners från hela världen.