LyckseleI Lycksele blir man visst aldrig riktigt nöjd!

-Jodå, nog blir vi det men kan man förbättra något så vill man väl det! Så tänker vi hos oss iallafall säger Stefan Nordström på Lycksele Plåtprodukter.

Ett företag som gärna löser problem!

Familjeföretaget är en legotillverkare med ett 50-tal återkommande kunder. Det är små och större plåtdetaljer som kunderna skickar oss en ritning på, och vi levererar när det är klart. Inga konstigheter alltså, men ibland kan vi se att det går att göra en förbättring på detaljen, och då förklarar vi det för kunden. Ser vi att artiklarna går att tillverka enklare eller att det går att använda ett annat material som blir billigare utan att funktionen blir sämre föreslår vi detta för kunderna. Vilket både vi och kunderna tjänar på i längden säger Stefan Nordström.

Snabbhet och smidighet skapar kunder.

Av sina kunder är företaget känt för att vara en problemlösare när det gäller plåthantering, och kanske är det för att det finns en lust att förbättra saker som materialhanteraren kom till. – Vi köpte en kantpress från Bystronic för två år sedan, och blev så imponerad av den kvalité och smidighet den hade, så när det nu blev dags att byta ut vår gamla laserskärare så tittade vi på en BySprint 3015 Fiberlaser på 4000W och såg fördelen av hopkopplingen med kantpressen och hela produktionsflödet. Killarna på golvet var först inte så pigga på att byta lasermärke, men när de fick se en fiberlaser ”in action” hos Bystronic så blev de imponerade.

Innovativ automationsteknik på 70 sekunder.

– Själva fiberlasern var ju fantastisk på alla sätt, men vi var inte nöjda med materialhanteringen. Visst finns det olika bra lösningar, men ingen som passade just våra behov. Vi tog upp detta med Per-Erik Eriksson på Bystronic som engagerade Forsell Teknik i Skellefteå och de skapade den, enligt vårt tycke, ultimata hanteringsutrustningen. Plåtarna från lagerhyllan i hanteraren läggs på skärbordet, och när de är färdigskuret hämtas de färdiga detaljerna med långa ”fingrar” som lägger det färdigskurna bitarna på ett rullband som matar fram dem till operatören.

Flödet viktigt.

– Vi har bra kunder som utvecklas och har ambitionen att växa, därför ser vi ljust på framtiden och investerar. Då vi förädlar 1000 ton plåt per år, gäller det att ha ett materialflöde som är smidigt berättar syskonparet Stefan och Elisabeth Nordström. Simon Sjöström och Jonas Forsman är båda erfarna laseroperatörer och programmerare och prisar den nya materialhanteraren. – Istället för att sträcka sig ut över bordet för att nå bitarna i längst bort, vilket inte blir den bästa arbetsställningen direkt om bitarna dessutom väger några kilo, lyfter vi dem direkt från bandets kortsida, och det går väldigt snabbt och smidigt säger båda två.

Observer skapar trygghet.

Eftersom hela systemet kan göras självgående, kan plåtar laddas i materialhanteraren och mata på när en plåt är färdigskuren, samt tömma de färdiga detaljerna på transportbandet som töms dagen efter. Med andra ord kan man trycka på startknappen och lämna arbetsplatsen. En uppkopplad webbkamera visar i mobiltelefonen i realtid hur detaljerna blir utskurna, och det blir väl aldrig roligare än så att besvara frågan; vad arbetar du med då? Visa dem på telefonen bara!

Allt kan förstås utvecklas mera.

-Vi försöker hela tiden se nya lösningar och möjligheter. En fantastisk laserskärare har fått en smidig materialhanterare som uppfyller just våra behov säger Stefan och tillägger att det går bra att komma och besöka företaget för att se funktionen hos den unika hanteraren.

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:

Camilla Montén (VD).

camilla.monten@bystronic.com

Lycksele Plåtprodukter:

Stefan Nordström

stefan@lppab.se