Ett samverkande pussel med intelligenta synergieffekter.

Man skall aldrig lägga alla ägg i samma korg lyder det gamla talesättet, något som genomsyras i tänket hos industrigruppen som går under namnet NMV-Group. I vardagligt tal säger man Nybergs Mekaniska, och så har man sagt sedan starten 1947. Idag, då verksamheten växer och utökats till de större städerna i norr, så behålls gruppnamnet, men med ortsnamnet som tillägg.

Snabbhet och smidighet skapar kunder.

Mikael Pudas häller upp en kopp kaffe där vi möts på Nybergs Mekaniska i Luleå. – I min roll som koncernchef besöker jag med jämna mellanrum alla våra enheter. Vi har verksamhet i Kiruna, Luleå, Piteå och i Jokkmokk. Vi har valt att satsa på utrustning och kompetens på olika områden i våra olika städer, detta för att som koncern kunna erbjuda en ”inhouse-lösning” på våra kunders behov. Våra olika verkstäder har därför olika inriktningar. Piteå har en bäddfräs, i Kiruna tar vi de större dimensionerna där vi har mycket plasmaskärning, och här i Luleå har vi en av världens största och mest exakta fiberlaserskärmaskin, och kan därigenom styra de större produktionerna inom gruppen säger Mikael.

Bergbultstillverkning och gruvtruckar – och allt däremellan.

Att samverkan är viktigt är ingen nyhet, Mikael Pudas är ett nytillkommet tillskott i NMV-Group och har bland annat en bakgrund som personalchef på LKAB. När han ger en överblick över koncernen berättar han gärna om samverkan mellan de olika bolagen. – Vi har 5 konstruktörer som driver olika projekt för våra kunders räkning. Kunderna är LKAB, SSAB, SCA och Smurfit Kappa för att nämna några av de större, och naturligtvis många små underleverantörer till dessa. Man kan kort sagt beskriva oss som leverantörer till basindustrin.

En genomtänkt strategi.

– Vi har stora kunder, och hos en del av dem kan det ibland råda en lågkonjunktur, men då kan det samtidigt hos en annan kund vara högkonjunktur. Dessa konjunkturcykler jämnas ut i vår kundmix. Dessutom har vi en bra blandning i gruppen av både tillverkning och service/reparation, detta sammantaget innebär att vi kan fördela och ta väldigt stora uppdrag. Att vi har en maskinpark till detta är förstås en förutsättning, bland annat kan nämnas en kantpress som klarar ämnen upp till 13 meter, och två klippsträckare med stansfunktion som klarar obegränsade längder. Men kronan i juvelen är vår nya fiberlaserskärare i Luleå säger Mikael Pudas.

Satsar på framtiden.

På Nybergs Mekaniska i Luleå har man satsat på den största och snabbaste fiberlaserskärmaskinen som finns, en Bystronic BySprint Fiber 4020. En som varit med från början är laseroperatör Tomas Nilsson. -Redan1990 började jag med laserskärning, då var vi först i Norrland med en Bystronic på 1500W som ju var grymt imponerande på den tiden. Den byttes sedermera ut mot större och kraftigare maskiner, och nu med den här senaste på 6000W och med fiberskärning så fortsätter tekniken att imponera med osviklig precision på både rostfritt, galvat , koppar och allt man kan tänka sig. Den är helt enkelt grymt snabb!

Först i Norrland med egentillverkad nitrogengas.

En stor och kraftfull fiberlaser skär med nitrogengas eller kvävgas som den även kallas. Det går åt rätt stora mängder när man skär mycket, och i Luleå har man räknat på hur man skall sänka kostnaderna. –Vi gör gasen själva! Ute på gården står nu en container med en kvävgasgenerator från Atlas Copco som dygnet runt producerar behovet. –Det fungerar friktionsfritt, vi kontrollerar oljenivåer emellanåt, men annars är den i princip självgående. Investeringen innebär en halvering av kostnaden i jämförelse med tank, och på tre år har vi tjänat in investeringen berättar platschef Tommy Åström.