Siemens-Simatic-S7-1500Efter 18 år behöver det populära Sagotåget på Junibacken i Stockholm uppgraderas. Bärskena, positioneringssystem och styrsystem behöver bytas ut och ny mjukvara installeras. Siemens har fått förtroendet att utföra uppgraderingen och utöka det befintliga serviceavtalet.

 

Varje år besöker 400 000 svenska och utländska besökare Junibacken, ett museum med Astrid Lindgrens sagor i centrum, på Djurgården i Stockholm. Ända sedan Junibackens öppnande 1996 har Junibackens Sagotåg bjudit barn och vuxna på en resa bland Astrid Lindgrens sagor, med början hos Madicken och slut i Katlagrottan. Inte så konstigt att Sagotåget nu har tagit en paus för en välbehövlig renovering och uppgradering. Uppdraget att sköta renoveringen och uppgraderingen har gått till Siemens. Avtalet omfattar följande åtgärder:

 

  • Byte av bärskena med tillhörande strömskenor och positioneringssystem
  • Nya styrboxar till vagnarna
  • Installation av nytt trådlöst nätverk
  • Byte av centralt styrsystem
  • Utökning av befintligt serviceavtal till att omfatta den nya utrustningen

 

Lösningarna byggger på mjukvaran Simatic S7 1500 och WinnCC Professional, och utvecklingen sker i TIA Portal.

 

– Genom uppgraderingen och utökningen av det redan befintliga serviceavtalet kommer Sagotågets tillgänglighet och tillförlitlighet att öka, och tåget kommer att kunna fortsätta rulla i många år framåt. Vi är glada över att ha fått förtroendet att ta hand om en så här folkkär attraktion, säger Pontus Bernhardsson, ansvarig för projektet på Siemens.

 

– Med ett nytt styrsystem och ny konstnärlig ljussättning kommer resan med Sagotåget att bli  driftsäkrare men framför allt ge en starkare och än mer sagolik upplevelse, säger Lars Ewaldh, fastighetschef Junibacken.

 

Sagotåget beräknas vara igång igen i under våren 2015.