Elmia-2013På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor i Jönköping som stängde idag har tongångarna varit positiva. Tillverkningsindustrin ser ljusare på framtiden, det vittnade även de konjunkturrapporter om, vilka presenterades under mässan. 

 

Elmia Subcontractor 2013 har stärkt sin position som norra Europas mest betydelsefulla mässa för tillverkningsindustrin. Den 30:e mässan i ordningen blev den största någonsin, med en yta på 18 307 kvadratmeter. 15 311 besökare har mött 1 178 utställare från 29 länder. Under veckan har beslutsfattare från hela industrin nätverkat och knutit kontakter, vilket betyder tusentals initierade affärer.
– Mässans uppgift är att skapa förutsättningar för affärer. Det sker inte bara mellan utställare och besökare, utan i högre utsträckning även mellan utställare och utställare. Kärnan i det arbetet är en innovativ utställning, men också det program som arrangeras under mässdagarna. Jag är mycket glad åt de goda resultat som utställare och besökare har uppnått i år och över den fantastiska respons vi har fått som arrangör. Det skapar ett starkt engagemang i hela organisationen att vidareutveckla mässan till kommande år, säger mässans projektledare Karla Eklund.
– Tidigare har vi inte tyckt att Elmia Subcontractor varit en mässa för oss, men nu är vi på plats och det känns väldigt bra. Redan första dagen fick vi tre konkreta offertförfrågningar från nya branscher, säger Jörgen Åberg, marknadsansvarig hos utställaren Steelnova.

 

Elmia Subcontractor har utvecklats till en internationell marknadsplats. I år kom 26 procent av mässans utställare från andra länder än Sverige. Två nya länder, Portugal och Serbien, deltog med nationsmontrar. Dessutom har Tysklands huvudstadsregion Berlin-Brandenburg varit mässans partner i år och deltagit med en samlingsmonter och en besökardelegation från tyska storföretag.
– Vi letar nya partner och lösningar, och har hittat många intressanta uppslag. Elmia Subcontractor är en bra bas för affärsrelationer, säger Waldemar Raaz, General Manager Magna Steyr Fuel & Battery Systems.

 

Under onsdagen besöktes mässan dessutom av näringsminister Annie Lööf, som sammanfattade sitt intryck av mässan på Twitter.
”Riktigt bra dag på världens näst största underleverantörsmässa, på Elmia med 1 200 utställare.”

 

Nästa Elmia Subcontractor arrangeras 11–14 november 2014.

 

Röster från mässan:

 

”Elmia Subcontractor håller på att utvecklas till det industriella navet i Sverige.”
Fredrik Sidahl, vd FKG

 

”Det är väldigt roligt att de flesta känner att det är här man ska vara om man ska vara med i svensk industri. Vi har redan valt våra underleverantörer för det här året, men kommer tillbaka nästa år med stort intresse – för att knyta nya kontakter. ”
Per Svantesson, Vice President Purchasing NEVS

 

”Den svenska industrin har en mycket bra teknisk bas och en hög kompetens. Jag har knutit kontakter med flera leverantörer under mässan som jag vill jobba vidare med.”
Christoph Tietz, Director Drive Products Bombardier, Tyskland

 

”Intrycket av den svenska industrin här på den största leverantörsmässan som finns i regionen är mycket positiv. Och våra utställare från Tyskland är mycket nöjda vilket jag ser som en framgång.”
Ralf Christoffers, minister för ekonomi och europeiska affärer, delstaten Brandenburg, Tyskland

 

 

”Jag är här för första gången, och är förbluffad över mässans höga kvalitet. Nästa år kommer vi tillbaka, då som utställare.”
Zygmunt Luk, Luk Metal, Polen

 

 

”Elmia Subcontractor är den viktigaste aktiviteten som vi är med på. Om man tittar på vår kundstock så har vi faktiskt träffat de flesta här på mässan”
Peter Rydahl, vd Rydahl Precision Components.

 

”Har vi en av Europas största marknadsplatser för verkstadsindustrin åtta mil hemifrån, så är det klart att vi ska finnas på plats och visa upp våra företag.”
Magnus Sundén, näringslivschef Falköpings kommun

 

”När konjunkturen gick ned avstod vi från att delta i två år. Men vi märkte omgående att förfrågningarna från både Sverige och Norge minskade, för här kan vi knyta bra kontakter.”
Anders B Jensen, teknisk säljkonsult B6 Akustik

 

”Det är några år sedan vi var här senast och mycket har förändrats. Framför allt är det fler utländska företag än tidigare vilket är intressant för oss.”
Ester Krüge och Saida Lindahl, inköpare BeGe Industri

 

FAKTA ELMIA SUBCONTRACTORElmia-2013_2

 

Antal besökare: 15 311
Antal utställare: 1 178
Utställningsyta: 18 307
Deltagarnationer: 29

Mässan arrangerades i år för 30:e gången.