SvantessonFörväntningarna var höga när inköpschefen för Nevs i Trollhättan, Per Svantesson, äntrade scenen på Elmia Subcontractor. När skulle produktionen av nya Saab inledas och vem skulle få chansen att leverera delar till företaget i framtiden?

Innan årsskiftet är det tänkt att serieproduktionen av nya Saab-bilar ska inledas i Trollhättan. Det berättade Nevs inköpschef Per Svantesson när han besökte Elmia Subcontractor.
– Vi har medvetet hållit en låg profil mot media. Mottot är att leverera först och tala sen, fortsätter Per Svantesson. Men jag kan berätta att vi idag har alla underleverantörer med oss för att starta serietillverkning och räknar med att den första Saab-bilen rullar av linan innan året är slut.

Det är den senaste modellen under förra ägarna GM, 9-3, som blir först ut i produktion i Trollhättan.
– Vissa förbättringar har gjorts redan och det kommer att göras olika ”facelifts” gradvis, säger Per Svantesson.

Att de nya ägarna av varumärket Saab är från Kina är ingen slump. Tillväxtbranschen för bilindustrin anses ligga just i Kina. Men fabriken i Trollhättan ska finnas kvar även i framtiden.
– Det är meningen vi ska finnas både i Kina och Sverige, för att förse såväl den asiatiska som den europeiska marknaden med bilar, säger Per Svantesson.

På en mässa som Elmia Subcontractor var det naturligt att frågan om nya leverantörer stod högt på listan. Nevs har fortfarande kvar de 510 underleverantörer som GM använde sig av, men det kan ändras i framtiden.
– Vi har för många leverantörer och kommer att sträva efter att ha färre, fast med högre kompetens. Vi hoppas på fler svenska underleverantörer. Det gäller bara att hitta dem som har kapacitet att hänga med oss, säger Per Svantesson.

Kontaktuppgifter

Projektnamn: Elmia Subcontractor
Webbsida: www.elmia.se/subcontractor
Kontaktperson: Karla Eklund
Tel. direkt: 036-15 22 61
Mobil: 036-15 22 61
Mail: karla.eklund@elmia.se