Innovstionsaward-ABBGenombrottet med den ultrasnabba brytaren för högspänd likström prisas

 

2013-11-21 – ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, fick igår kväll motta det Svenska Innovationspriset 2013 från Veckans Affärer och ÅF för ”ett unikt och efterlängtat genombrott på energiområdet som bidrar till en mer hållbar värld”.

 

Det är sjunde året i rad som priset delas ut och syftet är att uppmärksamma svenska innovationer som nått ett kommersiellt genomslag. Även VINNOVA är en partner i priset. ABB prisas främst för den nya brytaren för högspänd likström (HVDC).

”Det händer otroligt mycket spännande inom energiområdet idag, och vi på ABB är jätteglada över att få vara aktiva inom den utvecklingen. Vi är också väldigt stolta över genombrottet med vår nya ultrasnabba brytare för högspänd likström som bidrar till en mer hållbar värld”, säger Claes Rytoft, tillförordnad global forskningschef på ABB. ”Innovation är nyckeln till ABB:s framgång och vi fortsätter att investera kraftigt i det arbete som våra mer än 8 000 medarbetare utför inom våra globala FoU-team. Vi tackar juryn för att ha fått äran att tilldelas det Svenska Innovationspriset 2013”.

Det Svenska Innovationspriset 2013 delades ut i går kväll i samband med Veckans Affärers seminarium ”Framtidsdagen” på Grand Hôtel i Stockholm och mottogs av Mikael Dahlgren, chef för elkraft på ABB:s forskningscenter i Västerås. Förutom äran fick vinnaren 100 000 kronor. ABB har beslutat att skänka pengarna till den ideella föreningen Mattecentrum för att stimula barn och ungdomars intresse för matematik och teknik.
I nomineringen för ABB står det: ”Den kallas för lösningen på ett hundraårigt pussel. Med detta jättesprång i utvecklingen av strömöverföring kan bolaget bidra till såväl samhällsnytta, inte minst i Västerås och Ludvika där tekniken är utvecklad, som övergången till förnyelsebara energikällor och en mer hållbar värld. Genombrottet med den ultrasnabba brytaren för högspänd likström, en så kallad ’hybrid hvdc breaker’, ger inte bara bolaget en stark position inom det växande segmentet för havsbaserad vindkraft utan försvarar dess position som global ledare på kraftområdet samtidigt som den visar på en enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer.”

 

Om det Svenska Innovationspriset 2013
Juryn, som i år var enigare än någonsin, har bestått av Lena Treschow Torell, ordförande för Chalmers Tekniska Högskola samt styrelsemedlem i ett antal bolag, Jonas Wiström, vd ÅF, Anders Snell, Åforsk, Hans Otterling, partner på Northzone, Staffan Helgesson, grundare och partner Creandum, Charlotte Brogren, generaldirektör VINNOVA och Jill Bederoff, reporter Veckans Affärer. Förutom ABB nominerades Skånebolaget Axis (som tagit fram nätverkskameran) och King (en del av det svenska spelundret).

Tidigare vinnare är: Tobii Technology (2012), Rebtel (2011), Spotify (2010), SKF (2009), Melker Andersson Group (2008) och Raysearch Technologies (2007).

 

För mer information, kontakta:

ABB Sverige:
Christine Gunnarsson, Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com