CoroMill-Plura-S215Den nya CoroMill® Plura-kompressionspinnfräsen för kompositmaterial från Sandvik Coromant kommer säkert att bli mycket intressant för alla tillverkare som bearbetar kolfiberförstärkta polymerer (CFRP). Till skillnad från konventionella pinnfräsar kombinerar det innovativa CoroMill Plura-verktyget en positiv och negativ spiralform som ”komprimerar” den övre och undre komponentkanten. Det minimerar risken för urflisning – ett vanligt problem vid CFRP-bearbetning och flera andra typer av bearbetning av kompositer med pinnfräsar med högre spiralvinklar.

Kantfräsning

Den nya Plura-pinnfräsen är utformad för kantfrässapplikationer på arbetsstycken med minst 6 mm tjocklek. Den har en optimerad mikrogeometri med sex effektiva skäreggar för en ytjämnhet (Ra) klart under 4 µm, i kombination med höga materialavverkningshastigheter. Man bör hålla delningslinjen i mitten av kompositmaterialet för bästa resultat. Kom också ihåg att när verktyget skär tvärs över fibrerna på den övre eller nedre ytan uppstår mer urflisning än om verktyget skär längs med fiberriktningen.

Konventionella motfräsningsstrategier rekommenderas, eftersom de normalt ger mindre vibrationer. Bland de skärdata som man kan förvänta sig är skärhastigheter på 200–400 m/min och matningshastigheter på 0,03–0,06 mm/tand för grovbearbetning (0,02–0,04 mm/tand för finbearbetning).

Fördelar i andra branscher

Förutom flygindustrin kan den nya pinnfräsen vara till nytta inom andra branscher, inklusive racing, skeppsbyggnad, vindkraft och fritid – i praktiken alla företag som bearbetar CFRP och vill öka materialavverkningshastigheten och verktygslivslängden med minimal urflisning. CoroMill® Plura-kompressionspinnfräs för kompositmaterial använder GC1630-sort för utökad livslängd och finns i diametrar från 6,0 till 16,0 mm och längder (totala) från 76 till 100 mm.

Mer information finns på webbplatsen www.sandvik.coromant.com/se