HTEC BolognaZaventem, Belgien. 3 december 2012: Det allra första HTEC-centret (Haas Technical Education Centre) i Italien har nu invigts av Haas Automation Europe i Bologna, huvudstaden i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. AVS-institutet för högre utbildning (Aldini Valeriani-Sirani) är ett kompetenscentrum inom teknisk utbildning. Här finns starka länkar till lokala nätverk inom entreprenörskap, tillverkning och teknologi. AVS-institutet har ingått ett partnersamarbete med Haas Automation med syftet att bli ett certifierat HTEC-center.

Starka rötter i traditionen, oavbruten observation av nya utbildningsstrategier och en balans mellan konvention och innovation: detta är de värden som AVS står för och stöder. Det nya kompetenscentret i mekanik är ett bevis på detta, och invigningen av HTEC-centret, där många skickliga CNC-tekniker nu kommer att utbildas, representerar ytterligare ett steg i utvecklingen av det här framåtinriktade institutet.

”Vi investerar i vår framtid, i våra ungdomar, i våra lärare och i marknadsledande CNC-teknik”, säger Salvatore Grillo som är rektor på AVS. ”Detta gör att vi kan utrusta vår stad, våra lokala tillverkare och våra studenter med bättre möjligheter och färdigheter. Jag är övertygad om att kvaliteten och dragningskraften i det här projektet med Haas Automation kommer att innebära stora fördelar för unga talanger i Bologna”.

AVS etablerades år 1844, och anses vara den första tekniska skolan i Bologna. Redan från början hjälpte man till att få fram de utbildningar som möjliggjorde stadens industriella tillväxt. Dagens viktiga lokala sektorer innefattar till exempel järnväg, bilindustri och maskinbyggnad.

Vid invigningen den 1 december 2012 medverkade många inbjudna gäster och delegater, bland annat professor Elena Ugolini som är parlamentssekreterare på utbildningsministeriets avdelning för universitet och forskning. Hon ställer sig mycket positiv till att stödja institutets nätverks- och innovationstänkande inom teknisk utbildning.

”Italien kommer aldrig att komma ut ur den ekonomiska krisen om vi ignorerar tillverkningsutbildningarna, som ju har en nära relation till arbetslivet,” säger hon. ”Det finns många steg som behöver tas, men den här dagen är mycket viktig. Jag stöder öppnandet av minst 10 ytterligare HTEC-centra i Italien, eftersom dessa är de platser där ungdomar kommer att uppfinna framtiden – en framtid som kommer att vara ljusare än det som vi upplever idag”.

Efter invigningens bandklippning följde demonstrationer av maskinbearbetning i realtid på de två nyligen installerade verktygsmaskinerna från Haas: en vertikal fleroperationsmaskin typ VF-2SS Super Speed med ett femaxligt trunnionbord typ TR160, samt en CNC-svarv typ Haas ST-10. Båda maskinerna representerar avancerade och tillförlitliga lösningar för framställning av komplexa högprecisionsdetaljer.

HTEC-centret stöds genom tillbehör, teknisk support och annan teknisk utrustning som levereras av den lokala Haas-distributören Moreno MacchineUtensili, som också fanns med vid vid invigningen och representerades av företagets chef Moreno Ugolini.

En annan deltagare var Alain Reynvoet, koncernchef för Haas Europe, och han ville gärna berätta om hur viktigt det är för Italien att förstå hur investeringar i ny maskinteknik är avgörande för ekonomisk tillväxt.

”Idag går Italien inte alltid på fullvarv, och detta kan delvis spåras till långvarig underinvestering i tillverkningsteknik,” säger han. ”Investeringar i avancerad men samtidigt enkel och prisvärd Haas-teknik kan dock bidra till förändring.”

Detta var en känsla som delades av Andrea Burnelli, lärare i maskinbearbetningsteknik och CAD-/CAM-programmerare på AVS. Burnelli gav ett exempel på hur verktygsmaskiner från Haas kan innebära en verklig skillnad.

”Förra året upprättade vi ett partnersamarbete med det Bologna-baserade företaget Ducati Motor, som konstruerar och bygger världens vackraste motorcyklar,” säger han. ”Våra studenter studerar nu hela tillverkningsprocessen för den kamaxel som används i Ducatis Monster 696-motor. Snart kommer vi att bearbeta några provdetaljer på vår nya femaxliga Haas VF-2SS. Det är en dröm som har blivit sann”.

Kontaktuppgifter:

MBMC – International Press and Publicity

+44 (0)1603 283 601

press@mbmc-uk.com