Här Roy Cooper, Product Engineering Manager på AGA Rangemaster tillsammans med Peter Karlsson från AP&T.

Brittiska vitvarutillverkaren AGA Rangemaster använder sedan 2011 en ny press från AP&T för tillverkning av spisdetaljer.

 

AGA Rangemaster är Storbritanniens mest välkända tillverkare av spisar och andra vitvaror. Förutom de klassiska AGA-spisarna, gör man också produkter under varumärkena Rangemaster och Falcon. För drygt ett år sedan köpte man en ny press från AP&T. Det är 630-tons ODEN med ett pressbord på 2,5 x 1,6 m som i huvudsak används för formning av Rangemaster och Falcon spishällar, ugnsluckor och sidostycken i AGA Rangemasters produktionsanläggning i Leamington Spa strax söder om Birmingham. Pressen opereras idag manuellt, men är förberedd för framtida automation.

 

En kuriositet i sammanhanget är att den anrika och omåttligt populära AGA-spisen, som funnits sedan 1929 och tillverkats i hundratusentals exemplar, konstruerades av det svenska uppfinnargeniet Gustav Dahlén. Med AP&T på plats hos AGA Rangemaster förstärker svensk ingenjörskonst ytterligare sin plats i brittiska kök.