Kyocera från Japan fortsätter utveckla fräsverktyg med negativa skär. För två år sedan tog man fram MFPN som är en 45° planfräs. Helt nyligen lanserade man MEW som är en 90° fräs främst för pinnfräsar. Nu kommer man ut med MFWN som också är en 90° fräs, men för större dimensioner. MFWN finns med cylindriskt skaft Ø32 med skärdiameter Ø50 till Ø80 mm och fräskropp från Ø63 till 250 mm.Det som är kännetecknande för alla dessa nya fräsar är att skärvinklarna är positiva trots att det är så kallade negativa skär. Tack vare det har man fått ner skärkrafterna till samma nivå som de positiva skären. Detta ger högeffektiva fräsar som är kostnadseffektiva eftersom man får ut dubbelt så många skäreggar. Skären till MFWN har 6 skäreggar och finns i fyra olika spånbrytare. En för generell bearbetning (GM), en annan där låga skärkrafter är prioriterade (SM) och en tredje för tuff bearbetning (GH) och den fjärde som ger extremt fina ytor (GL).

 

Två olika sorter finns. Den ena för stål och rostfritt (PR1525). Den andra för gjutgods och titan (PR1510). Dessa sorter är helt nya och klarar av högre värme vilket förlänger livslängden.

 

För mer information kontakta SmiCut i Ludvika, tel. 0240-182 30, fax 0240-182 35, info@smicut.se, www.smicut.se.