-Världens nordligaste laserskärmaskin?
Ja, Europas är det förmodligen i alla fall säger Robert Nyberg, produktionschef på beredningsavdelningen på LKAB Mekaniska i Kiruna.

Vagnshjulen kommer från Italien, underredet görs i Malmö och hjulparen tillverkas i Surahammar. Resten av påbyggnaden görs på plats i Kiruna. Det handlar om 100-tonsvagnarna som fraktar malmen från gruvan i Kiruna och vidare ut i världen. Den totala kapaciteten på malmtransporterna ligger på 37 miljoner ton per år. Sedan start har genom åren nästan 1000 malmvagnar producerats.

Stort och rejält.

På LKAB Mekaniska skär man delar till malmvagnarna. Bland annat detaljer till de stora sidoplåtarna. Vagnarna som dagligen skall lastas och lossas med 100 ton malm kräver rejäla material. Det är oftast höghållfasta stål mellan 10-20 mm som skärs och bockas. – Jo, och då gäller det ju att verktygen man bearbetar plåten med fungerar smidigt och bra. Vi har just investerat i en 4020 Bystar laserskärmaskin från Bystronic. Vi har varit nöjda från början. Det är en jäkligt bra kvalité på de här maskinerna säger Robert Nyberg.

Ett företag som går på djupet.

LKAB Mekaniska har 70 personer anställda. Förutom tillverkning av delar till malmvagnarna så utförs underhåll och service till utrustningen i gruvan. Just nu bygger man delar till kross och skip-nivån på 1365 meters djup varifrån malmen fraktas upp till ytan. Det är av naturliga orsaker väldigt kraftiga material som används för att det skall hålla. 20 mm Weldox är inte ovanligt. 90% av det som tillverkas går till gruvan.

En maskin på topp!

-Vår första laserskärmaskin var en Bystronic på 2,5 kw, nu har vi fått vår nya stolthet som är utrustad med en kraftfull effekt på 6 kw. Vi har vår mesta produktion inriktad på vagnar och delar till gruvan, men även andra företag i regionen anlitar vår kapacitet. Vi har den laserskärmaskin som står högst upp i Europa och vi täcker geografiskt in ett stort område berättar Robert.

-Enkelt, smidigt och lättjobbat.

Företaget har valt kombinationen oxygen på tank och nitrogen på flaska, ett växelbord på 4 x 2 meter till det gör att allt är väldigt smidigt och lättjobbat. Tommy Häggroth är operatör på den nya maskinen. Han är inte den som pratar mycket i onödan med en reporter från södra Sverige. Men hans ord uttrycker klart och tydligt essensen i hans förhållande till sitt nya arbetsredskap Bystar 4020. –Jo. Den är bra. -Mycket bra!

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:

Michael Kron (VD). 0734-306050. michael.kron@bystronic.com

LKAB Mekaniska:

Robert Nyberg 0980-68506. robert.nyberg@lkab.com