Att utföra kvalificerat svetsarbete i tunnelrör som mäter 1,5 meter i diameter är inte bara svårt – det är snudd på omöjligt. Om man inte är en robot…

– Vår tvåarmade robot utför just nu komplicerade svetsarbeten i trånga tunnelrör i ett stort byggprojekt i södra Sverige, berättar Johnny Jarhall på marknadschef på Yaskawa Motoman.

– Den 1,5 meter höga roboten förs fram på en släde genom rören och kan med sina två 7-ledade armar utföra precisionssvetsningar i det trånga utrymmet och i de ångor och gaser som uppstår.

Tvåarmsroboten har även testats framgångsrikt vid monteringsband inom bilindustrin och väckt uppmärksamhet för sin förmåga att använda de två armarna på extremt trånga utrymmen.

– Den kommer vi naturligtvis att visa upp på Elmia Automation i maj, förklarar Johnny Jarhall. Men den stora nyheten på mässan är att vi kan presentera vår nya svetsrobot, VA 1400. Den har sju axlar istället för dagens vanliga sexaxlade robotar, och det kommer att bli spännande att få visa upp fördelarna med den extra axeln för marknaden.

Sverigepremiär i Yaskawa Motomans monter alltså, och Johnny Jarhall ser fördelarna med att den specialiserade mässan Elmia Svets och Fogningsteknik arrangeras parallellt med Elmia Automation.

– Yaskawa är världsledande inom robottillverkningen och inom t ex bågsvets så är vi helt klart störst i världen.

Kontaktuppgifter
Projektnamn: Elmia Automation
Websida: www.elmia.se/automation
Kontaktperson: Lina Kåvestam
Tel. direkt: 46 36 15 22 03
Mail: lina.kavestam@elmia.se
Mobil: 46 76 548 60 91