Drivpaketet utgör ett genombrott som kombinerar klassens högsta energieffektivitet med påtagligt kundvärde.

 

2012-01-16 – ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har vunnit 2011 års Automation Award för företagets nya och mycket energieffektiva synkrona reluktansmotor och drivpaket. Automation Award, som instiftades av branschtidskriften AUTOMATION i Tyskland, har blivit automationsbranschens Oscar och delas ut varje år i samband med SPS/IPC/DRIVES-mässan i Nuremberg, Tyskland. Den oberoende juryn, bestående av erkända specialister, valde tio produkter inför finalen. Av dessa ”10 i topp”-produkter fick sedan mässbesökarna rösta fram den vinnande innovationen.

 

ABB visade den revolutionerande synkrona reluktansmotorn för första gången vid Hannovermässan 2011 – där den väckte stort intresse. Det viktigaste hos den nya motorn är dess innovativa rotorkonstruktion. Rotorn saknar lindningar, till skillnad mot rotorer i konventionella synkronmotorer, vilket innebär att den knappt ger några effektförluster och att rotortemperaturen är lägre än i konventionella motorer. ABB har lyckats utnyttja denna teknik för att uppnå högre effekttäthet och därmed högre verkningsgrad. Drivpaketet består av en lämplig kombination av motor och frekvensomriktare samt all nödvändig programvara. Paketet är optimerat för varvtalsreglering och erbjuder mjuk och effektiv processtyrning med effektiv energianvändning.

 

”Detta paket ger prestanda i nivå som permanentmagnetmotorer, men utan behov av magneter”, förklarar Stellan Rosenquist, produktchef på ABB:s division Discrete Automation and Motion. ”Den enastående verkningsgraden och effekttätheten hos dessa paket beror på den innovativa rotorkonstruktionen och den optimerade frekvensomriktarstyrningen.”

 

Paketet marknadsförs i två varianter:

 

1: Högsta effektivitetsklass, IE4
Detta paket består av en synkronmotor med extra hög verkningsgrad och en matchade frekvensomriktare, kombinerade för maximal effektivitet.

 

2: Hög effekttäthet och kompakta mått
Detta paket består av en högpresterande synkronmotor och en matchade frekvensomriktare,kombinerade för maximala prestanda.

 

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 130 000 medarbetare.

 

För mer information, kontakta:

 

ABB Discrete Automation and Motion
Stellan Rosenquist
Produktchef Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem
Tel. 021-32 92 45
stellan.rosenquist@se.abb.com

 

ABB Sverige:

Christine Gunnarsson, Presschef

Tel: 021-32 32 32

press@se.abb.com