AP&T levererade nyligen sin andra press­linje för tillverkning av värmesköldar för bilindustrin till Dana – REINZ­ Dichtungs­ GmbH i Tyskland. En ovanligt smartlösning som höjer produktivitet och tillgänglighet

I södra Tyskland görs några av världens absolut bästa bilar. Men det är inte bara biltillverkarna här som har en kompromisslös inställning tillkvalitet och precision, utan också deras underleverantörer. En av dem är Dana i Neu-Ulm mittemellan Stuttgart och München.

Värmesköldar

Dana tillverkar bland annat Victor Reinz® packningar, värmesköldar och andra detaljer till ett stort antal europeiska bilmärken. Företaget har funnits i över 90 år och har ett grund murat anseende som leverantör av kvalitetsprodukter.Vid fabriken i Neu-Ulm görs värmesköldar som används för att hindra den höga värmen från grenrör, avgasrör och ljuddämpare från att nå kupén. En värmesköld består av ett mellanskikt av värme dämpande och isolerande material som omges av två tunna aluminiumplattor.

Enkelhet och tillförlitlighet

De maskiner och verktyg som används för tillverkningen ska vara så enkla och tillförlitliga som möjligt. Det var utmaningen för AP&T närman fick sin första order på utrustning för pressning av aluminiumplattor från Dana för ett par år sedan.

– För att möta kundens behov utgick vi som vanligt frånvåra standardmoduler. Det säkerställer kvaliteten och geren hög driftsäkerhet. Men i och med installationen av linjenummer två strax före årsskiftet 2010/2011 tog vienkelheten ett steg längre, säger Magnus Svenningsson,försäljningschef på AP&T Press Systems.

Två presslinjer

De två presslinjerna hos Dana består vardera av en bandanläggning med haspel, riktverk och matarverk,fyra pressar och fyra SpeedFeeders.Istället för att förse de fyra pressarna med separata hydraulsystem och elektriska styrsystem användsbara två hydraulsystem och ett gemensamt elektrisktstyrsystem för respektive presslinje. Det gör att pressarna ”jobbar i par” – ettan och trean utför ett moment medan tvåan och fyran vilar och tvärt om. Trots det är produktionshastigheten lika hög som om alla fyra pressarna skulle varit igång samtidigt.

Lösningen

– Eftersom man ändå behöver mata in ochplocka ur plattorna blir den totala cykeltiden densamma.Det här en väldigt kostnadseffektiv lösning med väldigt hög tillgänglighet och flexibilitet. Hela linjen kan ställasom på under 20 minuter, säger Michael Hunger, VD påAP&T:s tyska dotterbolag AP&T Vertriebs.AP&T är nu i full gång med tillverkningen av ännu en produktionslinje för Dana. Denna gång handlar det omen linje med sju pressar. Leveransen är planerad tillsommaren 2012