Bild: Produktionschef Jimmy Kaukinen och VD Anders Norling

Med två nya vertikala fleroperationsmaskiner från Doosan, varav en komplett utrustad med automatiseringsutrustning från Lang, klarar legotillverkaren Famero Industri i Växjö obemannad fräsning kvällar och nätter.

 

– Duroc Machine Tool har skräddarsytt en komplett lösning för våra behov, baserat på teknik från utvalda leverantörer de samarbetar med. Det har fungerat fantastiskt bra och för oss är det tryggt att bara ha en motpart att kommunicera med, säger Fameros VD Anders Norling.

 

I leveransen ingår två vertikala fleroperationsmaskiner, DNM 500, från koreanska Doosan samt plockrobot, palettbord, skruvstycken och präglingsutrustning från Lang. I lösningen ingår också en komplett uppsättning verktyg från Ceratizit och hållare från BIG.

 

Anders Norling berättar att det småländska legoföretaget först tänkt köpa maskiner och robotsystem från olika leverantörer, men att man efter en gedigen genomgång av lämpliga system valde att köpa all utrustning från en och samma leverantör.

 

– Eventuellt kompletterar vi den andra Doosan-maskinen med en likadan automationslösning eftersom våra kunder vill att vi ökar kapaciteten, säger han.

 

Doosans fleroperationsmaskin DNM 500 är utvecklad för maximal stabilitet, korta ställtider och snabb bearbetning.12.000 vpm, spindeln har BIG Plus 40 kona och effekten är 15 kW. Maskinen har 30 verktygsplatser.

 

Automatiseringsutrustningen är baserad på en plockrobot från Lang. Roboten laddar och lossar Doosan-maskinen med paletter som hämtas från ett separat roterbart bord. På bordet finns plats för upp till 10 paletter.

 

Företagets produktionschef, Jimmy Kaukinen, berättar att det är väsentligt mycket svårare att automatisera fräsning jämfört med svarvning.

 

– Vid fräsning krävs högsta precision vid inspänningen av detaljerna i paletterna och högsta precisions vid fixering av paletterna i maskinen, säger han.

 

I den nya lösningen är varje palett på undersidan försedd med fyra tappar som motsvarar ett exakt läge på såväl rundbordet som i fleroperationsmaskinen. För att säkerställa repeterbarheten är roboten utrustad med nollpunktssysten.

 

Famero kör förhållandevis korta serier och sökte därför en automationslösning som snabbt går att ställa om.

 

– Vi har köpt flera olika typer av skruvstycken, även präglade, så att vi kan spänna upp flera bitar på varje palett. Enda begränsningen är palettens yttermått om 250 x 250 mm, berättar Anders Norling.

 

Han visar den nya präglingsutrustningen och berättar att endast 3 mm prägling i bitens underkant krävs för att den ska hållas på plats under bearbetningen.

 

Enligt Anders Norling är den nya lösningen mycket flexibel. Till varje fleroperationsmaskin kan upp till tre palettbord anslutas. Dessutom kan arbetsplatsen lätt möbleras om för manuell betjäning. Bord och robot är monterade på medar i golvet och kan lätt rullas undan.

 

Famero Industri ägs av systrarna Cajsa Norling och Petra Erenmo samt deras respektive, Anders Norling och Jimmy Kaukinen. Företaget har 12 anställda och omsättningen beräknas 2011 uppgå till 14,5 miljoner kronor. Kunderna återfinns inom många olika branscher, t ex tågindustrin, glasmaskinstillverkare och aluminiumförädling.

 

Famero Industris specialitet är skärande bearbetning i små och medelstora serier främst i material som plast, aluminium, rostfritt och gjutjärn. Därtill erbjuds efterbehandling av detaljer samt montering.

 

– Vi håller hög finish på det som tillverkas – det är en av våra framgångsfaktorer. En annan framgångsfaktor är att vi deltar i kundernas konstruktionsarbete. Därmed kan vi föreslå smartare lösningar som leder till bättre och billigare produktion, säger Anders Norling.

 

Fameros nya automationslösning installerades i slutet av augusti i år, enligt plan. Därefter arrangerade Duroc Machine Tool och partner utbildning på plats av företagets operatörer.

 

– Vi har fått en flexibel lösning som uppfyller alla krav, från en leverantör vi har stort förtroende för. Det var inte den billigaste lösningen totalt men prislappen på robotdelen var mycket tilltalande – under halva miljonen, säger Anders Norling.

 

För mer information kontakta

Urban Åström, Affärsområdeschef Doosan, 08-630 23 27, E-post: urban.astrom@duroc.com

 

 Fotograf: Mats Samuelsson