-Det är 2 olika verksamheter som pågår i våra lokaler. Den ena är tillverkning av rull- och pallcontainrar till bland annat Posten, Systembolaget och Apoteket. Det är varuhanteringssystem där kunderna ställer höga krav på både hållbarhet och säkerhet. Det andra benet vi står på är legotillverkning av plåtdetaljer för bland annat fordonsindustrin berättar VD Ingemar Andréasson.

 

Varje brev och paket som skickas via Posten har passerat en av Skåneföretagets produkter. Posten hanterar varje dygn 20 miljoner försändelser, och varenda en hanteras i ett containersystem som utvecklats tillsammans med konstruktörerna i Bjärnum.

 

Egen design

-Vi har sedan företaget startade för 47 år sedan tillverkat närmare 200.000 enheter till Posten. Våra kunder har höga krav på hållbarhet och kvalité på det vi tillverkar, och ibland krävs produktserier med speciella krav på låsbarhet och liknande anpassade till ändamålet. Bland annat har vi tillverkat värdeburar åt Riksbanken berättar Ingemar Andréasson.

 

En legotillverkare

Små och medelstora serier är företagets styrka där de kan vara som mest kostnadseffektiva. Just nu ökar beställningarna av fläktkåpor, fläktspindlar och kylarramar till större motortillverkare som Skåneföretaget är underleverantörer till. De har även fått en stororder på 5000 ostlagringsställ till Norrmejerier där ostar skall ligga och mogna. Det är några av anledningarna till den aktuella nyinvesteringen av en snabb laserskärmaskin.

 

Erfarenheten talar

– Vår nya BySprint Pro 4,4 KW är mycket effektiv. Eftersom vi nu kan skära med Nitrogen som skärgas, blir det inget oxidskikt på skärkanterna. Detta innebär att man kan lackera och ytbehandla det som kommer ut direkt från enheten säger laseroperatör Thomas Sturesson som varit med i företaget sedan1964.  – Det vanligaste hos oss är att vi skär vanlig plåt mellan 1-6 mm, men det är en kompetent maskin som klarar upp till 20 mm svart och 12 mm rostfritt ”clean cut” om det skulle behövas. Det här känns väldigt bra!

 

Prototypen viktig

Cecilia Lindhé är en av konstruktörerna som tillsammans med kunderna tar fram en prototyp som kan användas och utvärderas av kunden innan serietillverkningen startas. -I det skedet ligger det en mycket stor kundnytta i att kunna leverera snabbt, och där kommer vår nya snabba laserskärare in. ­­­

 

Varför just Bystronic?

-Det var ett enkelt val, vår första laserskärmaskin hade i snitt gått 5428 timmar per år under de 14 år vi hade den, och med 76.000 timmars drifttid i ryggen känner vi oss både trygga och säkra på att vår nya Bystronic kommer att tjäna oss väl i framtiden. Den nya laserskärmaskinen tar hand om tunnplåtsdetaljerna 4 gånger snabbare, det ligger därför en mycket god ekonomi för oss i detta. I samtliga produkter som lämnar oss finns det en laserskuren detalj, det är därför vi kallar vår nya laserskärmaskin för hjärtat i företaget säger Ingemar Andréasson.

 

Text & Foto

Industribilder.se

 

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:

Michael Kron (VD). 0734-306050. michael.kron@bystronic.com

 

Bjärnums Stålprodukter AB:

Ingemar Andréasson (VD). 0703-791468. ingemar@stalprodukter.se