I år får Sverige en ny mässa i form av Blech Nordic, och redan nästa år är det dags för nästa premiär. Då lanseras Manufacturing & Automation Expo, ett samarrangemang mellan de svenska maskinbyggarna i MTAS, maskinhandlarna i SVMF och Stockholmsmässan.

 

Det är alltså tillverkningsindustrins två stora branschorganisationer som står bakom mässan. Det är ett ovanligt engagemang i dessa sammanhang, och tanken är att just det engagemanget ska borga för en mässa som blir vad industrin behöver.

 

– Det har varit en otydlighet i mässutbudet, säger Tord Käck, ordförande i SVMF, och det har varit svårt att hitta svaret på frågan ”vilka mässor ska jag som jobbar i tillverkningsindustrin besöka?”.

 

– Med dagens lågprisflyg är det ingen stor sak att resa i Europa för att besöka de stora branschmässorna, så vi frågade oss hur en mässa i Stockholm skulle kunna bli ett bättre alternativ. Vi kom fram till att vi vill ha en mässa som är bredare än en ren verktygsmaskinsmässa, och så växte tankarna fram som resulterade i Manufacturing & Automation Expo, ett namn som signalerar det bredare konceptet.